close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Wie vindt het woord sticker onnodig Engels?
 

Wie vindt het woord sticker onnodig Engels?

 
logo van Sticker.nl
 
In ons blog dit keer een aantal weetjes over stickers. Zoals waar komt het woord sticker vandaan? Wie vindt de term onnodig Engels? In welke talen komt het woord sticker nog meer voor? Dat kun je hieronder lezen. Ook vertellen we kort iets over de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van stickers.
De term sticker komt van het werkwoord to stick, dat in het Nederlands vastlijmen, vaststeken of steken betekent. In het Nederlands worden ook de termen zelfklevend plaatje en opgeplakt label gebruikt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal uitgebreidere benamingen:
  • zelfklevend plaatje met opvallende afbeelding of tekst;
  • plaatje met een achterkant die kleeft;
  • zelfklevend, dikwijls kleurig en geplastificeerd stukje papier met daarop een afbeelding en/of een zeer korte tekst.
Deze termen zijn echter zo lang dat die niet zo vaak gebruikt worden in het dagelijks leven.

Andere woorden voor sticker

Er zijn nog een aantal alternatieven voor het woord sticker. Deze zijn afkomstig van Stichting Nederland. Deze stichting, opgericht in 1998, wil het gebruik van Engelse woorden in de Nederlandse taal tegengaan. Het gaat daarbij om woorden waarvan zij vinden dat die onnodig Engels zijn. Hun suggesties voor het woord sticker zijn:
  • etiket;
  • zelfklever;
  • plakker(tje);
  • plakplaatje;
  • plakstrook;
  • zegel.

Sticker in het andere talen

Het woord sticker wordt ook in andere talen dan het Engels gebruikt. Een aantal voorbeelden daarvan zijn: Duits, Frans en Italiaans. Deze talen hebben overigens ook hun eigen vertaling. Zo wordt in Duitsland ook het woord Aufkleber gebruikt, in Frankrijk autocollant en in Italiƫ dellautoadesivo of lautoadesivo. In het Vlaams wordt het woord sticker ook als stikker gespeld.

Ontstaansgeschiedenis stickers

Stickers werden eind vorige eeuw gemeengoed. Vanaf de jaren zestig was het mogelijk om op een goedkope manier hoogwaardige kleefmiddelen te maken. In de jaren zeventig nam het gebruik van stickers steeds meer toe, doordat stickers voor veel verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. In de jaren tachtig gingen ook actievoerders en kunstenaars stickers gebruiken om hun boodschap over te brengen aan het publiek.

Gebruik van stickers

Tegenwoordig worden stickers voor allerlei doeleinden gebruikt. Promotie en informatie geven zijn de belangrijkste. Zo worden stickers onder andere gebruikt om meer bekendheid te geven aan bedrijven, merken, producten of acties. Op allerlei producten worden stickers geplakt om mensen te informeren. Zo staan op voedingsmiddelen bijvoorbeeld de ingrediƫnten, een houdbaarheidsdatum, contactgegevens van de producent en een streepjescode vermeld. Op elektronische apparaten staat onder andere het merk, het model en het serienummer.

Andere toepassingen

Stickers worden ook gebruikt om mensen te waarschuwen. Zo hangen er in fabrieken allerlei gebods- en verbodsstickers. Op die stickers staat bijvoorbeeld dat je een helm en veiligheidsschoenen moet dragen. Of dat roken en open vuur verboden zijn. Daarnaast worden stickers ook gebruikt ter verfraaiing. Zo plakken mensen bijvoorbeeld stickers op auto's, muren, broodtrommels, smartphones, et cetera. Ook zijn er mensen die stickers verzamelen.

Stickers laten maken

Bij ons kun je allerlei stickers bestellen. Je kunt in de meeste gevallen zelf de vorm en het formaat kiezen. Ook hebben wij allerlei materialen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast leveren wij zowel grote als kleine oplages. Of je nu 1 of 10.000 stickers wil laten maken: alles is mogelijk. Bovendien hebben wij ook een gratis ontwerpmodule, waarmee je zelf je sticker kan ontwerpen als je geen kant-en-klaar drukbestand hebt. Heb je advies nodig? Neem contact met ons op via info@sticker.nl of (0546) 539 877.
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD