|
Wat vind jij van de invoering van de ja-ja-sticker? |
|
 |
|
Iedereen kent wel de nee-ja-sticker en nee-nee-sticker die je op je brievenbus kunt plakken als je geen reclame en wel of geen huis-aan-huiskranten wil ontvangen. Een aantal gemeentes wil nu dat mensen een ja-ja-sticker op hun brievenbus gaan plakken als ze ongeadresseerde reclame wil ontvangen. Heeft zoiets een nadelig effect? En wat vind jij van dit plan? |
In Amsterdam moeten mensen vanaf 2017 een ja-ja-sticker op de brievenbus moeten plakken als ze nog reclame willen ontvangen. Dat meldde Metronieuws onlangs. Heb je zo?n sticker niet, dan ontvang je geen ongeadresseerde reclame meer. De enige uitzondering zijn politieke folders. Die worden bij iedereen bezorgd.
Belangrijkste voordeel ja-ja-sticker
Het plan van de ja-ja-sticker komt van de Partij voor de Dieren. Het belangrijkste doel is om papierverspilling tegen te gaan, aangezien veel folders ongelezen bij het oudpapier gaan. Volgens de partij gaat het per jaar om 10 miljoen kilo aan oudpapier, zo?n 34 kilo per huishouden. Inmiddels zijn er meer gemeentes die wel iets in dit plan zien. Zo gaat Den Haag de sticker volgend jaar ook invoeren. Andere gemeentes, zoals Breda, onderzoeken eerst nog de voor- en nadelen voor ze overgaan tot een besluit.
Belangrijkste nadeel ja-ja-sticker
MKB- Nederland is minder blij met het plan. Ze zijn bang dat ze inkomsten mislopen, omdat het aantal mensen dat een aankoop doet naar aanleiding van de papieren folder minder zal worden. Zo vertelde Wouter Weide van de Raad Nederlandse Detailhandel in een interview aan RTL Nieuws dat 29 procent van de omzet van winkeliers te danken is aan reclamefolders. Volgens hem is dat namelijk de beste manier van communiceren met de consument en loopt de Amsterdamse detailhandel jaarlijks 800 miljoen euro aan omzet mis door de ja-ja-sticker.
Nadelen ja-ja-sticker ongegrond
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TeamVier en Reclamefolder.nl blijkt dat de angst dat winkeliers inkomsten mislopen ongegrond is, zo melden zij in een persbericht op de website van TeamVier. Volgens het onderzoek staat driekwart van de consumenten die op dit moment geen papieren folders ontvangt open voor aanbiedingen. Zij vinden deze op websites van winkels, in online folders, via apps en in huis-aan-huisbladen.
Online folders prima alternatief
Uit het onderzoekt blijkt ook dat mensen die wel papieren folders ontvangen daarnaast nog online naar aanbiedingen zoeken. Volgens Joost Rueck, directeur van Reclamefolder.nl, hoeven bedrijven niet bang te zijn dat de ja-ja-sticker minder klanten oplevert. "Die angst is begrijpelijk", zegt hij. "Maar het onderzoek laat zien dat het verlies aan mensen die een papieren folder lezen grotendeels zou kunnen worden opgevangen door online mogelijkheden." Online folders zijn volgens hem even effectief als papieren folders.
Ja-ja-sticker kostenbesparend
Daarnaast geeft Rueck aan dat bedrijven door de sticker kosten kunnen besparen. "Er zullen voorlopig nog papieren folders worden gelezen, maar met de ja-ja-sticker alleen door mensen die dit echt willen en echt iets met de folders doen. De verspilling aan papier, die gaat er uit. Dat levert voor de retailer een kostenvoordeel op."
Wat vind jij van de ja-ja-sticker?
Uit het onderzoek, dat in Amsterdam gehouden werd, blijkt dat iets meer dan de helft (55 procent) van de bewoners positief is over de komst van de ja-ja-sticker. Een derde heeft er geen uitgesproken mening over en 13 procent is tegen. Wat vindt jij van de ja-ja-sticker? Op onze Facebook-pagina kun je je mening geven en eventueel een reactie achterlaten. Ook via Twitter kun je stemmen en reageren. Wil je stickers laten maken? Vul het bestelformulier in.
©Foto: Sticker.nl
|
|
|
|
 |
|