close
Beste klant,
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR
Je bevindt je hier:  home > blog > De betekenis van stickertjes op groente en fruit
 

De betekenis van stickertjes op groente en fruit

 
appel met een stickertje erop
 
Stickertjes op groente en fruit. Meestal zal je daar waarschijnlijk niet op letten. Toch bevatten deze stickertjes in veel gevallen niet alleen informatie voor de caissière, maar ook voor jou als consument. Wat deze stickertjes betekenen leggen we deze week uit in ons blog.
Op fruit en groente zit in de meeste gevallen een stickertje met een PLU-code. De afkorting PLU staat voor price look-up. Met de code kunnen winkeliers de prijs opvragen en hun voorraad beheren. Een code bestaat uit vier of vijf cijfers. Via de website van de IFPS (International Federation for Produce Standards) kun je opzoeken wat de codes betekenen. Zo kun je bijvoorbeeld informatie krijgen over het soort fruit, het ras, et cetera. De PLU-code zit ook op gedroogd fruit, kruiden en noten.

Waar moet je opletten bij PLU-codes?

De meeste informatie op de website van de IFPS is voor consumenten niet zo interessant. Wat wel belangrijk kan zijn is de manier van telen. Dit wordt ook met de PLU-code aangegeven. Je kunt de manier van telen herkennen aan de cijfercode.
  • Bestaat de code uit vier cijfers? Dan is het conventioneel of traditioneel (met pesticiden) geteeld.
  • Bestaat de code uit vijf cijfers? Dan is het óf biologisch geteeld óf genetisch gemodificeerd.
  • Staat er een 9 voor de 4-cijferige code? Dan is het biologisch geteeld en niet genetisch gemodificeerd.
  • Staat er een 8 voor de 4-cijferige code? Dan is het wel genetisch gemodificeerd. Tegenwoordig komt genetische modificatie niet veel meer voor bij groente en fruit. Meer weten? Lees het artikel Genetische modificatie van het Voedingscentrum.

PLU-codes, land van herkomst en keurmerken

Hoewel PLU-codes veel gebruikt worden, zijn ze niet verplicht. Vandaar dat je ze niet op alle groente en fruit ziet. Als winkelier mag je voor je kassasysteem ook je eigen codes gebruiken, de zogenaamde Retailer Assigned Numbers. In Europa is het wel verplicht om bij groente en fruit aan te geven uit welk land het afkomstig is. Zo kun je er als consument voor kiezen om een product te kopen uit eigen land of regio. Toch zegt het land van herkomst niet alles. Wil je weten of er rekening is gehouden met arbeidsomstandigheden, natuurbehoud, milieu of dierenwelzijn? Dan is het belangrijk om te letten op keurmerken als Fairtrade-Max Halvelaar of Rainforest Alliance.

Sommige merken gebruiken eigen codes

Er zijn ook merken die hun eigen codes hebben. Een voorbeeld daarvan is het fruitmerkt Dole. Als je de code van hun stickers invoert op de website van Dole kom je er achter van welke plantage het product afkomstig is, hoe groot die plantage is en informatie over het land en het klimaat waar de plantage zich bevindt.

Stickers bestellen voor op je producten

Wil je stickers bestellen voor op je groente en of fruit? Dan kun je deze onder andere bij ons bestellen. Vaak worden voor fruit en groente kleine ovale of ronde stickers gebruikt. Ook zie je vaak ovale of ronde stickertjes met een klein lipje (zie foto) er aan. Wil je dat ook? Dan moet je een vrije vorm sticker bestellen. Bij een vrije vorm sticker kun je zelf bepalen in welke vorm de sticker gesneden wordt. Vragen? Neem contact met ons op.

©Foto: Efektips.com
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Stickers laten maken
Gepersonaliseerde stickers
Goedkope stickers bestellen
Goedkoop stickers drukken
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellencovid19 stickers
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD