close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
home > blog > Hoe verwijder je lijmresten?
 

Hoe verwijder je lijmresten?

 
een lepel pindakaas die uit een pot wordt gehaald
 
In het blog hiervoor hebben we uitgelegd hoe je een sticker kunt verwijderen. Vaak als je een sticker ergens af hebt gehaald, blijven er lijmresten achter. Wist je dat je daar ook pindakaas of sinaasappelschillen voor kunt gebruiken? Hoe dat werkt, kun je in dit blog lezen. Ook bespreken we andere middelen die goed werken bij lijmresten.
Soms blijven er na het verwijderen van de sticker niet alleen lijmresten achter, maar ook stukjes van de sticker. Dan is het handig om deze zoveel mogelijk weg te halen voor je de lijmresten gaat aanpakken. Zijn de resten niet te plakkerig? Dan kun je er met je vingers balletjes van rollen. Werkt dit niet? Dan kun je de stompe kant van een mes, een scheermesje of een krabber gebruiken. Let er wel op dat je geen krassen in de ondergrond maakt!

Resten verwijderen met plakband

In plaats van een mes of krabber kun je ook plakband of schilderstape gebruiken om stickerresten te verwijderen. Wikkel plakband rond je wijs- en middenvinger. Houd de plakkerige kant naar buiten en druk dit stevig op de resten. Trek met een ruk los. Restanten zullen aan het plakband blijven zitten. Herhaal dit net zolang als nodig is en gebruik een nieuw stuk plakband als het oude niet meer plakt.

Middelen om lijm te verwijderen

Als je lijmresten wil verwijderen, kun je natuurlijk sticker- of lijmverwijderaar gebruiken. Heb je dat niet in huis? Dan is een van de onderstaande middelen ook geschikt:
  • alcohol;
  • nagellakremover met aceton;
  • terpentine;
  • wasbenzine;
  • aanstekervloeistof;
  • petroleum-ether;
  • koper- of zilverpoets;
  • ontvetter (zoals WD-40);
  • azijn of schoonmaakazijn;
  • lampenolie (paraffine);
  • olie en pindakaas;
  • warm water met afwasmiddel of zuiveringszout;
  • schoonmaakmiddel met citrus, citroensap of sinaasappelschillen.

Let op met bijtende stoffen!

Lijmverwijderaar en andere bijtende stoffen zijn niet geschikt voor kunststof ondergronden. Ook moet je bij elk middel op een onopvallende plek testen of het geen invloed heeft op het materiaal en/of de kleur. Dit kun je doen door een klein beetje van de vloeistof aan te brengen met een wattenstaafje. Heeft het middel na 20 minuten geen reactie veroorzaakt, dan kun je het veilig gebruiken. Niet elk middel is voor alle ondergronden geschikt. Zo wordt terpentine afgeraden bij lak. Wasbenzine en lampenolie kun je juist wel gebruiken bij lak. Werk in een geventileerde omgeving als er dampen kunnen vrijkomen en pas op met brandbare stoffen.

Hoe gebruik je de vloeistoffen?

Bij de meeste middelen kun je de vloeistof het beste aanbrengen op een schone doek. Vervolgens leg je die doek over de lijmresten heen en laat je het middel een aantal minuten inwerken. Daarna kun je de lijmresten er meestal zo vanaf vegen. Lukt dat niet in een keer, dan kun je het nog een keer herhalen. Gebruik je vingers, een krabber of plastic vork om de laatste resten te verwijderen. In plaats van een doek kun je ook een spons gebruiken. Dit wordt bijvoorbeeld bij nagellakremover aangeraden. Hardnekkige lijmresten verwijder je het beste met een tandenborstel.

Lijm verwijderen met pindakaas of olie

Lijmresten kun je ook verwijderen met pindakaas of olie. Pindakaas werkt goed, omdat er olie in zit. Ga je voor een olie, dan kun je olijfolie, koolzaadolie, plantaardige olie, essentiële olie (bijv. eucalyptus of tea tree olie) of lampenolie gebruiken. Olie is niet geschikt voor onbehandeld hout en metaal. Voor glas, porselein en tegels is het juist wel weer geschikt. Voor lak kun je lampenolie gebruiken.

Ook olie moet je testen

Oliën kunnen vlekken geven. Daarom moet je ze net als veel andere stoffen altijd op een onopvallende plek testen. Pindakaas kun je rechtstreeks aanbrengen op de plek. Olie kun je op een schone doek gieten of sprayen of rechtstreeks op de plek. Laat het inwerken en wrijf de resten weg. Gebruik eventueel een krabber om de laatste resten te verwijderen. Je kunt olie ook gebruiken om een sticker te verwijderen. Echter, dan moet deze 12 tot 24 uur weken. Veel andere methodes zijn sneller.

Water met sopje of zuiveringszout

In sommige gevallen is water met afwasmiddel voldoende om lijmresten te verwijderen. Dit werkt bijvoorbeeld bij etiketten die op glazen potten zitten. Is een sopje niet voldoende? Dan kun je ook zuiveringszout proberen. Zuiveringszout breng je het beste aan door er een papje van te maken met een beetje water. Dit laat je een paar minuten intrekken. Daarna kun je de resten er zo afpoetsen. Indien nodig kun je dit herhalen.

Lijmresten verwijderen met citrus

Lijmresten kun je ook verwijderen met een schoonmaakmiddel met citrus. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook citroensap of het vocht uit de schil van een sinaasappel gebruiken. Het gaat namelijk om het zuur dat in het product zit. Net als bij veel andere middelen moet je het aanbrengen op de lijmresten en even laten intrekken. Daarna kun je resten wegvegen. Omdat bepaalde ondergronden kunnen beschadigen door het zuur, is het belangrijk dat je de middelen eerst even op een onopvallende plek test.

Meer informatie

Na het verwijderen van lijmresten moet je altijd de ondergrond schoonmaken met water en een sopje. Lak en verf kun je het beste ook nog even poetsen. Wil je weten hoe je een sticker het beste kunt verwijderen? Lees ons blog Hoe verwijder je een sticker? Daarin vertellen we welke methodes er zijn. Ook geven we aan welke manier het beste werkt voor een bepaalde ondergrond. Wil je geen last van lijmresten hebben na het verwijderen van een sticker? Gebruik dan een van onze lijmvrije stickers. Je kunt kiezen uit magneetstickers, statische stickers en de YUPO Tako. Ook verkopen we stickers met makkelijk verwijderbare lijm. Wil je gewone stickers bestellen? Vul het bestelformulier op de pagina Stickers bestellen in. Voor meer tips en tricks ga naar onze blogpagina Tips & tricks.

©Foto: www.theodysseyonline.com

Bronnen: Sticker.nl, http://nl.wikihow.com, www.stickerland.nl, www.kluswiki.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD