|
Hoe maak je een bestand voor vrije vorm stickers? |
|
Bij Sticker.nl bieden wij de productie van vrije vorm stickers (ook wel contourgesneden stickers genoemd) in elke vorm tegen de laagste prijs aan. Deze stickers worden aan de rand voorgesneden met behulp van een lasersnijmachine, waardoor alle mogelijke vormen gemaakt kunnen worden. Of het nu gaat om een contour die de vormen van jouw logo volgt, een tekening, individueel gesneden letters of cijfers, of zelfs pre-cut stickervellen. Om dit snijwerk uit te voeren, zal de laser nauwkeurig de snijlijn volgen die je hebt aangegeven in jouw grafische bestand. In dit blog lees je stap voor stap hoe je jouw bestand kunt opmaken, evenals de specificaties waar het aan moet voldoen. Deze instructies gelden als je normale vrije vorm stickers wil maken, los geleverd, maar ook als je stickervellen wil maken. |
In dit blog laten we screenshots zien van de softwareprogramma's Adobe Illustrator (betaald) en Inkscape (gratis), die beide werken met vectorformaten. Hoewel jouw visuele ontwerp in rasterformaat kan blijven, moet het snijpad in vectorformaat zijn, Alleen dit soort grafische programma's stellen je in staat dit te doen. Natuurlijk stellen veel andere softwareprogramma's en online applicaties dit ook mogelijk, zoals CorelDRAW of gratis online applicaties. We kunnen je bijvoorbeeld de gratis app Vectr aanbevelen waarmee je een contourpad kunt maken. Met de meeste grafische programma’s kun je een vectorbestand exporteren als PDF. Is dat met jouw programma niet mogelijk en krijg je een SVG-formaat, dan kun je met een online converter de SVG omzetten naar PDF-formaat. We raden Convert.io aan voor dit doel.
Algemene informatie over vrije vorm stickers
Een sticker bestaat uit twee delen: een backing, dat is de achterkant van de sticker waarop deze zich bevindt wanneer je hem ontvangt, en de sticker zelf, die van de backing wordt losgemaakt om op zijn definitieve ondergrond te worden geplakt. Bij het maken van vrije vorm stickers is alleen de sticker zelf uitgesneden volgens zijn contouren en niet de backing. Dit maakt het gemakkelijker om deze stickers van hun backing te verwijderen voordat ze worden geplakt.
|
Aanleverspecificaties vrije vorm stickers
Wanneer je vrije vorm stickers bestelt op Sticker.nl, moet jouw grafisch bestand aan bepaalde technische eisen voldoen:
- Grafisch bestand in PDF-formaat
- Resolutie van 300 dpi
- Kleurmodus: CMYK
- Bevat een vectoriële snijlijn van 1 pixel breed in de kleur 100% magenta
- Uitgesneden oppervlakken groter dan 2 millimeter breed
De afmetingen van jouw vrije vorm sticker
Hier zijn de minimale en maximale zijafmetingen voor het maken van jouw vrije vorm stickers:
- Afmetingen voor losse stickers: minimaal 3 millimeter/maximaal 1200 millimeter (we kunnen grotere stickers maken, maar leveren ze dan in meerdere delen).
- Afmetingen voor stickers op rol: minimaal 20 millimeter/maximaal 320 millimeter.
- Om de afmetingen van jouw vrije vorm sticker te bepalen, en dus de afmetingen die je moet opgeven bij het plaatsen van jouw bestelling op onze website, moet je rekening houden met de grootste breedte- en hoogtematen van jouw grafische bestand, dat wil zeggen de afmetingen van de rechthoek waarin het volledig past.
- Vergeet niet om aan elke zijde 2 millimeter toe te voegen bij het bestellen van jouw stickers. Jouw vrije vorm sticker zal namelijk een snijlijn bevatten die de contouren van de uiteindelijke sticker aangeeft, waarbij je 2 millimeter extra ruimte buiten de snijlijn moet toevoegen. Dus als jouw visuele ontwerp na het snijden een breedte van 45 millimeter en een hoogte van 80 millimeter moet hebben, moet je vrije vorm stickers van 49 millimeter breed (= 45 mm + 2 mm aan elke zijde) en 84 millimeter hoog bestellen (80 mm + 2 mm aan elke zijde). Ter herinnering, wanneer je stickers bestelt bij Sticker.nl, moet je de afmetingen in millimeters aangeven (herinnering: 1 centimeter = 10 millimeter).
|
De randen van jouw vrije vorm sticker
Als je een bestand voorbereidt om te snijden, kun je ervoor kiezen om een rand rondom jouw vrije vorm sticker toe te voegen. Dit kan er op verschillende manieren uitzien:
- Een witte rand: in dit geval moet jouw contour zich enkele millimeters buiten jouw grafisch motief bevinden, afhankelijk van de gewenste breedte van de rand.
- Een gekleurde rand met afloop: de kleur van jouw rand, of het visuele patroon ervan als het geen effen kleur is, moet 3 millimeter buiten de snijlijn uitsteken om ervoor te zorgen dat er geen witte randen rondom jouw vrije vorm sticker verschijnen.
- Geen rand: jouw snijcontour volgt precies de contouren van jouw grafische motief. Let op, je moet dan wel een afloop rondom jouw grafische motief toevoegen om eventuele witte randen na het snijden te voorkomen.
Let op dat wanneer je jouw bestand voorbereidt, je ook informatie buiten het gebied dat wordt uitgesneden kunt laten verschijnen. Deze informatie wordt afgedrukt op het stickervel. Dit kan bijvoorbeeld de naam van jouw bedrijf zijn, een logo, een slogan, een barcode of een QR code, of elke andere gewenste informatie.
|
Een contourtekening maken met Adobe Illustrator
Deze handleiding bevat specifieke stappen voor het maken van een snijcontour vanuit een bitmap grafisch bestand (zoals PSD, JPG, GIF, PNG), vooral de stap van vectorisatie. Als je een snijcontour aan een vectorbestand wilt toevoegen (AI, PDF, SVG), hoef je deze stap niet te volgen.
- Start Adobe Illustrator en open je grafische bestand.
- Selecteer je afbeelding in het 'Lagen paneel' (sneltoets F7) en dupliceer vervolgens de laag via het lagenvenster.
- Hernoem de nieuwe laag (bijvoorbeeld met de naam 'Contour') en vergrendel deze om je oorspronkelijke tekening te beschermen.
- Gebruik het 'Beeldvectoriseringspaneel' en kies de optie 'Modus: Zwart-wit'. Speel vervolgens met de drempelschuifregelaar om een vectorisatie te krijgen die trouw blijft aan je oorspronkelijke ontwerp en klik op 'Vectoriseren'.
|
- In het menu 'Object', selecteer 'Uitbreiden' en bevestig.
- Vervolgens verwijder je het resulterende kader van deze vectorisatie door 'Object > Losmaken' te kiezen, dubbelklik op de rand van het kader rond jouw grafisch ontwerp en druk op de delete-toets op jouw toetsenbord.
- Selecteer de laag 'Contour', selecteer alles (CTRL + A of via het menu 'Selecteren').
- Open het venster 'Pathfinder' en klik op 'Samenvoegen'.
- Om een rand aan deze vorm toe te voegen, ga naar het menu 'Object > Pad > Pad verschuiven', geef dan de afstand aan waarop je jouw uitsnijding wil plaatsen, je kunt de voorbeeldoptie gebruiken om deze rand te visualiseren, kies het gewenste verbindingsstype en bevestig.
- Open het venster 'Pathfinder' en klik opnieuw op 'Samenvoegen'.
|
- Deze handeling kan leiden tot de creatie van een aantal storende lijnen die zich binnen deze globale vorm bevinden, we gaan ze nu verwijderen.
- Wissel de achtergrond en de omtrek om (Shift + X), selecteer vervolgens en verwijder alle kleine storende lijnen die zich binnen deze globale omtrek bevinden.
- Op dit punt heeft je het definiëren van de omtrek van jouw visuele afbeelding voltooid.
|
- Select het contourpad en ga naar het 'Kleurenpalet' om een nieuwe staal te creëren via het menu van dit paneel.
- Noem deze tint 'Cutcontour' en gebruik de volgende instellingen: 'Type: steunkleur', 'Modus: CMYK', 'C: 0%, M: 100%, Y: 0%, K: 0%', breng het pixel overvolgens aan op jouw contour.
- Vanuit het ‘Contour’ paneel, pas een dikte van 1 punt toe.
- Pas indien nodig de afmeting van jou werkvlak aan via het menu 'Object> Tekengebieden > Aanpassen aan de illustratie'.
- Sla jouw document op in het AI-formaat specifiek voor Illustrator en sla het op als PDF om het naar onze servers te kunnen exporteren.
|
Een contourtekening maken met Inkscape
Deze tutorial bevat specifieke stappen voor het maken van een snijsjabloon uit een bitmap-afbeeldingsbestand (zoals PSD, JPG, GIF, PNG), met name de vectorisatiestap. Als je een snijlijn aan een vectorbestand wilt toevoegen (AI, PDF, SVG), slaat je deze stap over.
- Start de software Inkscape en open jouw afbeeldingsbestand.
Selecteer jouw grafische patroon met een linkermuisklik, pijlen rondom het selectiekader bevestigen dat het correct is geselecteerd.
- Open het menu 'Pad> Bitmap object vectoriseren', kies de optie 'Een doorgang' en speel in het dialoogvenster dat opent met de schuifregelaar 'Drempelwaarde' om een scherpe afbeelding te krijgen die goed de contouren van jouw afbeelding weergeeft. Bevestig de vectorisatie door op 'Toepassen' te klikken.
- Er is een nieuwe laag gemaakt met de gevectoriseerde versie van jouw grafische patroon.
- Zorg ervoor dat deze laag is geselecteerd en kies vervolgens 'Pad> Scheiden' en 'Pad> Samenvoegen'.
- In het 'Opvulling en lijnen' menu, kies 'Geen vulling' voor de achtergrond en 'Vlak' voor de contour, de kleur C:0% M:100% Y:0% K:0% A:100%, en in het tabblad 'Lijnstijl', een dikte van 1 pixel.
|
- Kies 'Pad > Pad Effecten' en klik vervolgens op de + knop in dit venster, hier selecteer je het effect 'Verschuiving / Offset'.
- In dit venster kunt je de gewenste afmeting van de marge rondom jouw grafisch ontwerp instellen en het type verbinding 'Afgerond' kiezen.
- Let op, er kunnen kleine snijzones (aangegeven door de roze lijn) binnen jouw visueel ontwerp blijven bestaan. In dat geval moet je ze verwijderen door de uitknip laag te selecteren (degene met de roze omtrek) en vervolgens 'Pad > Opsplitsen', en daarna 'Pad > Unie' te kiezen.
- Noem deze laag 'Cutcontour' door naar het menu 'Lagen en objecten' te gaan.
- Pas indien nodig de grootte van jouw werkblad aan via het menu 'Bewerken > Paginaformaat aanpassen aan selectie'.
- Sla jouw document op in het SVG-formaat specifiek voor Inkscape, en sla het vervolgens op in PDF-formaat, zodat je het kunt uploaden naar onze servers.
|
Een stickervel maken
Met behulp van de hierboven beschreven methode kun je een snijlijn rondom een grafisch motief maken. Op deze manier kun je gemakkelijk dezelfde handeling op meerdere bestanden herhalen en deze stickers vervolgens op een document van jouw keuze samenvoegen om een stickervel te maken. Je kunt zelfs een achtergrondkleur aan dit stickerblad toevoegen, of informatie, een QR-code of jouw logo op deze overmaatse achtergrond plaatsen om een uniek uitziend vel te creëren. Deze werkwijze is bijzonder geschikt als je veel verschillende stickers in kleine hoeveelheden nodig hebt. Door ze op een vel te verzamelen, bespaar je aanzienlijk op vaste productiekosten. Let bij het bestellen goed op de hoeveelheid stickers die je aangeeft, de berekeningseenheid op Sticker.nl is altijd het grafische bestand, dus een stickervel is gelijk aan een grafisch bestand in PDF-formaat. Als je 10 stickerbladen wilt ontvangen (ongeacht het aantal stickers dat erop staat), moet je een hoeveelheid van 10 aangeven. Wil je stickers op vel of vrije vorm stickers bestellen? Vul het bestelformulier in.
|
| Veelgestelde vragen | | | 1. Wat betekent contour gesneden? | Contour gesneden betekent dat je stickers gesneden worden volgens een contour (snijlijn) die je zelf in het drukbestand aangeeft. Dit soort stickers worden ook wel vrije vorm stickers genoemd, omdat deze stickers geen vaste vorm hebben zoals ronde, vierkante, rechthoekige of ovale stickers. |
| | 2. Wat is contour snijden? | Contour snijden is een afwerkingstechniek waarmee wij stickers in elke gewenste vorm kunnen snijden. Het voordeel van contour snijden is dat je geen stansmal nodig hebt om de stickers in de juiste vorm te maken. Elke keer een nieuwe stansmal maken is kostbaar. Doordat we stickers contour snijden kunnen wij voordelig vrije vorm stickers leveren. Of je nu een logo, afbeelding, losse letters en/of cijfers of pre-cut stickervellen wil laten maken. Alles is mogelijk.
|
| | 3. Wat is een contour sticker? | Een contour sticker is een sticker die volgens een contourlijn in het drukbestand gesneden wordt. Dit type stickers noemen wij vrije vorm stickers, omdat ze geen vaste vorm hebben zoals bijvoorbeeld een ronde sticker. Wij kunnen allerlei soorten vrije vorm stickers maken: losse letters of cijfers, stickers in de vorm van een logo of afbeelding, stickervellen met daarop meerdere stickers. Twijfel je of iets mogelijk is? Neem contact met ons op. |
|
|
|
|
|
|
|
|