Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
home > blog > De voetbalstickers van Panini zijn wereldberoemd
 

De voetbalstickers van Panini zijn wereldberoemd

 
logo van EK in 2016
 
De Italiaanse stickerfabrikant Panini is in 1961 begonnen met het leveren van foto's van voetballers. Deze foto's kon je verzamelen in een album. De plaatjes waren in het begin geen stickers maar kartonnetjes die je zelf moest inplakken. Begin jaren zeventig werden het stickers. Inmiddels zijn ze enorm populair. Deze week in ons blog meer informatie over deze stickers.
De eerste voetbalplaatjes van Panini waren alleen verkrijgbaar in Italië. In 1970, tijdens het WK in Mexico, werd er voor het eerst een album voor het Wereldkampioenschap gemaakt. Het was ook voor het eerst dat de stickers buiten Italië verkrijgbaar waren. Inmiddels zijn de stickers in 120 landen verkrijgbaar. De stickers zijn zo populair dat sommige mensen er alles voor doen om hun album vol te krijgen.

Panini-stickers worden zelfs gestolen

In Brazilië werd er tijdens het EK een bestelbus vol Panini-stickers gestolen, aldus de nieuwssite HLN In totaal maakten de dieven 300.000 stickers buit. Het was overigens niet de eerste keer dat er Panini-stickers werden gestolen. Tijdens het WK in 2010 was er bij het distributiecentrum in Sao Paolo ingebroken. Toen werden er 135.000 pakjes gestolen. Deze werden overigens later teruggevonden. Nu.nl meldde in 2014 ook dat er in Colombia een leraar mogelijk Panini-stickers van zijn leerlingen had gestolen.

Oude Panini-albums geld waard

Vorig jaar is er door het veilinghuis Catawiki een album vol voetbalstickers verkocht voor 2500 euro. Dat meldde BN DeStem. Het ging om het allereerste album dat uitgebracht werd voor een WK. Het album was ook nog eens compleet, waardoor het nog meer geld waard is. Panini-albums zijn dan ook erg geliefd bij verzamelaars.

Meer dan 500.000 stickers

In België is er een verzamelaar die al meer dan 500.000 Panini-stickers heeft verzameld. De Belg begon met verzamelen in 1970. Hij was toen tien jaar. Als tiener had hij al een mooie verzameling opgebouwd vertelt hij in een interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Pas na zijn huwelijk is hij echt begonnen met verzamelen. Toen kocht hij ook per EK of WK meerdere albums. Inmiddels heeft hij duizenden boeken en andere voetbalspullen.

Hoeveel stickers heb je nodig?

Elk WK of EK worden er weer onderzoeken gehouden over hoeveel het kost om een Panini-album vol te krijgen. Volgens een onderzoek uit 2014 kost het 544,80 euro. Dat is als je alleen stickers koopt. Op het moment dat je met mensen kunt ruilen, wordt het al goedkoper. Dit jaar deed de Belg Chris Snick een onderzoekje voor Het Nieuwsblad. Hij kwam uit op 609,70 euro. In totaal had hij 4355 stickers nodig om zijn boek vol te krijgen. Dat was iets minder dan de 4828 die wiskundigen hadden uitgerekend. Overigens kunnen die aantallen en kosten per WK of EK wisselen, omdat het album niet altijd evenveel sticker bevat. Dit jaar bevat het boek 680 stickers. Deze worden per vijf verkocht voor 0,70 cent. Omdat het qua kosten flink kan oplopen is ruilen ook erg populair.

Een album vullen kan goedkoper

In Engeland is er een echtpaar dat een goedkopere manier heeft gevonden om het album gevuld te krijgen. Dat meldde onder andere Natalie Evans, journalist bij de Daily Mirror, op Twitter. In plaats van stickers te kopen tekenen ze de voetballers na. Een voetballer tekenen kost twintig minuten. In totaal kost het ze 227 uur om het boek vol te krijgen.

Niet alleen Panini populair

Niet alleen de voetbalplaatjes van Panini zijn populair. Zo had supermarkt PLUS eerder dit jaar een actie waarbij je stickers van Eredivisiespelers kon sparen. Ook zijn er supermarkten die acties houden waarbij je spelers van amateurclubs uit de buurt kunt sparen. Een voorbeeld hiervan zijn de Jumbo's in Emmen en Klazienaveen, die een samenwerking hadden met acht clubs in de gemeente Emmen. Wil je zelf een spaaractie houden met stickers? Bij ons kun je stickers in allerlei vormen en maten bestellen. Heb je vragen? Neem contact met ons op.

©Foto: iStockfoto.com
 
 
 
Blijf op de hoogte   (Privacyverklaring)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerstvolgende bestelling.
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen