close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
Je bevindt je hier:  home > blog > Wat is laminaat? En waar dient het voor?
 

Wat is laminaat? En waar dient het voor?

 
een sticker met een afgeschuurd plekje
 
Laminaat is een transparante laag die aangebracht wordt over de sticker. Je kunt kiezen uit mat en glanzend. Laminaat heeft meerdere functies. Het geeft stickers een luxere uitstraling. Het zorgt er voor dat de sticker krasbestendiger is. De kleuren van je opdruk blijven langer kleurecht. Het beschermt de print van je sticker.
Laminaat houdt in dat er na de productie van jouw sticker een transparante folie wordt aangebracht op de bedrukte kant. Het laminaat geeft jouw stickers een luxere uitstraling. Het belang ervan is niet alleen esthetisch, aangezien het ook zorgt voor een betere weerstand tegen krassen en uv-stralen, waardoor de kleuren onveranderlijk blijven. Waar een sticker zonder laminaat zeer gevoelig zal zijn voor vloeistoffen zoals olie, alcohol en schoonmaakmiddelen, zal een sticker met een laminaat absoluut geen risico lopen. Deze afwerking is niet altijd nodig. Vinylstickers zijn bijvoorbeeld ook zonder laminaat al uv- en weersbestendig, dus het hangt voornamelijk af waarvoor je de stickers wil gebruiken of een laminaat nodig is.

Wat is lamineren?

Zoals de naam al aangeeft of doet vermoeden, houdt dit het toevoegen in van een zeer dunne transparante laag, Deze laag wordt aan het einde van de productie van jouw stickers aangebracht. Bij ons kun je kiezen uit mat en glanzend laminaat. Glanzend laminaat geeft jouw stickers een heldere uitstraling en maakt de kleuren levendiger. Mat laminaat geeft jouw stickers een elegantere uitstraling en maakt ze minder gevoelig voor zonlichtreflecties. Vloerstickers worden altijd afgewerkt met een vloerlaminaat, dat een antisliplaag bevat zodat er veilig over de stickers gelopen kan worden. Let op dat lamineren niet verward moet worden met vernis.

Wanneer is een laminaat nodig?

Soms is een laminaat aan te raden. Bijvoorbeeld als de sticker in contact komt met stoffen als alcohol, schoonmaakmiddelen en (huid)oliƫn. Dit soort vloeistoffen tasten de print van je sticker aan. Hierdoor zal de kwaliteit van je sticker achteruit gaan. Een sticker kan ook slijtageplekken krijgen als die regelmatig ergens tegenaan schuurt. Daarnaast heeft zonlicht invloed op de opdruk van je sticker. Hoewel een laminaat nooit helemaal kan voorkomen dat een sticker die vol in de zon zit verkleurt, zorgt een beschermlaag er wel voor dat dit proces minder snel gaat. Dit verklaart waarom een aantal van onze stickers standaard zijn voorzien van een laminaat: Daarom raden we je aan om te kiezen voor een laminaat als je stickers voor laptops wil of smartphones maken. In beide gevallen worden deze stickers veel blootgesteld aan wrijving en de zuurgraad die wordt afgegeven door handzweet, zelfs de kleinste hoeveelheid, verslechtert zelfs de mooiste stickers voortijdig! In dergelijke gevallen is een matte of glanzende afwerking vereist. Als je stickers buiten wil plakken, raden we je ook aan om een laminaat te kiezen om hun duurzaamheid verder te vergroten. De meeste stickers zijn perfect geschikt voor buitengebruik. Het toevoegen van een laminaat zal helpen om ze zichtbaarder, leesbaarder en duurzamer te maken in de tijd, terwijl hun kleuren behouden blijven, zelfs bij langdurige blootstelling aan de zon.

Laminaat niet altijd mogelijk

Niet alle stickers kunnen worden voorzien van een beschermende folie, dit geldt voor de volgende stickers:
  • statisch vinyl;
  • YUPO Tako;
  • ultra destructable;
  • papieren sticker;
  • folie PP sticker.
Of een laminaat mogelijk is, staat aangegeven op het bestelformulier van de desbetreffende sticker.

Op de foto hiernaast kun je zien wat het verschil is tussen wel en geen laminaat. Bij de sticker zonder laminaat is de print aangetast. De stickers zitten zes maanden op de telefoon.
sticker afgewerkt met laminaat op telefoon

Laminaat niet altijd nodig

Een laminaat is niet altijd noodzakelijk. Bestel je een sticker die je aan de binnenkant van een raam plakt waarbij de print aan de buitenkant zichtbaar is? Dan beschermt het raam de sticker al. Worden je stickers met offset gedrukt? Dan worden ze standaard afgewerkt met uv-lak. Dit beschermt de sticker ook tegen allerlei invloeden van buitenaf. Je kunt echter zelf niet kiezen of je uv-lak of laminaat wil. Dit hangt van de hoeveelheid stickers die je bestelt af. Grote oplages worden bij ons met offset gedrukt, omdat dat goedkoper is dan digitaal drukken.
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD