close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
Je bevindt je hier:  home > blog > Maand van de Amateurkunst: stickers als kunstvorm
 

Maand van de Amateurkunst: stickers als kunstvorm

 
een kunstwerk met stickers
 
Deze maand is het de Maand van de Amateurkunst. In deze periode besteden diverse gemeentes en organisaties aandacht aan amateurkunst met allerlei activiteiten. Ook stickers worden gebruikt om kunst te maken. In dit blog besteden we daar aandacht aan en geven we een aantal voorbeelden.
Onlangs doken er in het centrum van Rotterdam diverse kleurrijke stickers op met daarop tekeningen en teksten als 'Krijg opeens trek in cake' en 'Heb sinds kort andere mascara'. Wie verantwoordelijk is voor deze stickers is niet bekend, aangezien de stickers niet zijn gesigneerd. Bij het Algemeen Dagblad vermoeden ze dat het iemand is die veel door de stad fietst, aangezien de stickers allemaal bij verkeerslichten voor fietsers zijn geplakt.

Onbekende kunstenaars

Stickers worden wel vaker gebruikt om kunst te maken. Toch zijn de kunstenaars vaak onbekend of werken ze onder een schuilnaam. Dat heeft meerdere redenen. In veel landen is het verboden om zonder vergunning stickers te plakken op openbare plekken. Ook zijn kunstenaars soms bang voor vergelding. Vooral als de politiek het onderwerp is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Japanse straatkunstenaar 281 Antinuke, die stickers verspreiden tegen de verkiezing van Donald Trump.

Stickers steeds populairder

Overigens is het gebruik van stickers als kunst niet nieuw. Vanaf 1960 werd het drukken van stickers een stuk goedkoper. Dit leidde er toe dat stickers voor steeds meer toepassingen ingezet werden en ook kunstenaars stickers ontdekten als middel om hun boodschap over te brengen aan het publiek. Straatkunstenaars gebruiken stickers veel, omdat ze makkelijker aan te brengen zijn dan bijvoorbeeld graffiti. Een bekende kunstenaar die stickers gebruikte is Andy Warhol.

Stickers vaak verwijderd

Gemeentes zijn vaak niet zo blij met stickers in de openbare ruimte en verwijderen deze. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder dit jaar in Rotterdam met stickers van de kunstenaar Clet Abraham. De stickers zijn weggehaald, omdat ze op verkeersborden waren geplakt. Op de website van NRC meldde de dienst Stadsbeheer dat dit verboden is. Het weghalen van de stickers leverde veel kritiek op.

Stickerkunst maken

Een kunstenares die ook gebruik maakt van stickers is de Japanse Yayoi Kusama. Zij is bekend geworden door het gebruik van polkadots. Een deel van haar werk is omstreden. Zo hield zij bijeenkomsten waar naakte mensen beplakt werden met stickers. Bij een recent project liet ze de bezoekers van haar tentoonstelling deelnemen. De mensen kregen ronde stickers in diverse kleuren en groottes, die zij vervolgens in een volledig witte kamer mochten opplakken. Dit zorgde voor een kleurrijk beeld, zoals hierboven te zien is op de foto.

Vorm van expressie

Overigens hoef je geen kunstenaar te zijn om stickers te gebruiken als manier om je te uiten. In Milwaukee (VS) is het onder studenten momenteel populair om stickers op je laptop te plakken. Zij gebruiken de stickers als een soort kunstvorm. De een plakt allerlei gratis stickers op zijn laptop. De ander kiest juist voor quotes. Op de website van Marquette University kun je de verhalen lezen van een aantal studenten en foto?s van hun laptop bekijken. Wil je zelf stickerkunst maken? Op de pagina Stickers bestellen vind je een overzicht van alle stickersoorten die we hebben.

©Foto: Pixabay.com
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD