close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
Je bevindt je hier:  home > blog > Wat je moet weten over kleuren
 

Wat je moet weten over kleuren

 
kleurenwaaier
 
Voor drukwerk worden meestal de kleuren CMYK gebruikt. Al kun je daar ook PMS-kleuren voor gebruiken. RGB-kleuren worden voor beeldschermen gebruikt. In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen deze kleuren en waar je op moet letten als je je drukbestand aan het opmaken bent.
De afkorting CMYK staat voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Met deze kleuren kun je de meeste andere kleuren maken. De afkorting PMS staat voor Pantone Matching System. Daarmee kun je kleuren mengen die met de vier standaard drukkleuren niet altijd mogelijk zijn. Drukken met Pantone-kleuren is echter duurder dan drukken met CMYK, omdat je meer basiskleuren op voorraad moet hebben.

Kleuren op je beeldscherm

De afkorting RGB staat voor rood, groen en blauw. Deze kleuren werken met licht en worden voor beeldschermen gebruikt. Omdat je beeldscherm met een ander kleurmodel werkt dan een drukpers, kan er een klein kleurverschil ontstaan tussen hetgeen je op je computermonitor ziet en de door ons gedrukte sticker. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je beeldscherm gekalibreerd moet zijn om zaken als contrast, helderheid en kleuren goed te kunnen beoordelen. Dit is bij de meeste computermonitors niet het geval. Ook daglicht en/of lamplicht beïnvloeden hoe je kleuren waarneemt op je scherm.

Kleuren omzetten naar CMYK

Wij drukken met de kleuren CMYK. Daarom adviseren we om het drukbestand aan te leveren in CMYK. Lever je je bestand aan in RGB, dan worden de kleuren door ons systeem automatisch omgezet. Daardoor kunnen de kleuren er iets anders uit komen te zien. RGB-kleuren zijn namelijk vaak wat feller dan CMYK-kleuren. Met een grafisch programma zoals Adobe Illustrator of CorelDraw kun je de kleuren aanpassen.

Kleurprofiel toevoegen aan bestand

In grafische programma?s kun je ook een kleurprofiel toevoegen. Kleuren worden niet overal op de wereld hetzelfde ervaren. Vandaar dat daar afspraken over zijn gemaakt. Onze printers werken met het kleurprofiel Europa. Stel je geen profiel in, dan vertaalt ons systeem de kleuren. Dit is altijd bij benadering, dus ook hierdoor kunnen kleuren iets afwijken. Wil je een kleurprofiel gebruiken? Dan moet je bij het kleurprofiel Europa de volgende waardes invoeren:
  • RGB: (standaard) Adobe RGB (1998).
  • CMYK: (standaard) Coated Fogra 39.
  • Grijstinten: (standaard) Dot gain 15%.

Sommige kleuren zijn niet mogelijk

Met CMYK zijn niet alle kleuren mogelijk. Neem de Pantone-kleur 2915 C. Dit is een blauwe tint die niet met CMYK gemengd kan worden. Er zijn ook kleuren die je wel met CMYK kunt mengen, maar die je weer niet op je beeldscherm (RGB) kunt zien. Dit geldt onder andere voor de gele tint Pantone 107 C. Je hebt ook kleuren die je niet kunt mengen met CMYK én niet op je beeldscherm kunt zien. Dit is bijvoorbeeld bij de oranje tint Pantone 1645 C het geval. In een Pantone-waaier kun je zien welke kleuren mogelijk zijn in RGB en CMYK. Als CMYK niet mogelijk is, kun je het drukwerk met PMS-kleuren laten drukken (kan bij ons niet) of de kleur in je bestand wijzigen. Bevat je drukbestand een kleurtint die niet te mengen is met CMYK? Dan zal ons systeem er een tint bij zoeken die het dichtste in de buurt komt.

Kleurverschillen voorkomen

Voor de meeste mensen zijn de kleurverschillen tussen het aangeleverde drukbestand en de gedrukte sticker zo minimaal, dat ze dat geen probleem vinden. Luistert de kleur wel nauw? Houd dan rekening met de bovengenoemde punten. Op die manier kun je kleurverschillen zoveel mogelijk voorkomen. Heb je vragen? Neem contact met ons op. Wil je stickers bestellen? Ga naar het bestelformulier.

©Foto: Pixabay.com
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD