Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
home > blog > Het lettertype van je sticker
 

Het lettertype van je sticker

 
Wil je een sticker drukken en tekst verwerken in je ontwerp? Dan is het soort lettertype dat je gebruikt belangrijk. Het bepaalt namelijk net als kleur de uitstraling van je. Hieronder geven we uitleg over verschillende soorten lettertypes. Plus tips die je kunnen helpen om een lettertype uit te kiezen voor je.
Welk lettertype je mooi vindt, is afhankelijk van je smaak. De een houdt meer van strakke letters, de ander meer van sierlijke letters. Als je een sticker laat drukken en een lettertype uitkiest voor je sticker is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat je aanspreekt. Zo blijkt uit onderzoek dat een lettertype dat makkelijk leesbaar is (bijv. Arial) sneller wordt opgenomen door je brein dan een dat lastiger te lezen is (bijv. Brush).

Verschillende soorten lettertypes

Het soort lettertype bepaalt ook de uitstraling van je sticker. Laat je een sticker drukken met een modern lettertype dan heeft die een andere uitstraling dan een sticker met een traditioneel lettertype. Overigens kun je ook meerdere lettertypes combineren als je stickers laat drukken. Lettertypes kun je onderverdelen in verschillende categorieën. We behandelen hier de belangrijkste drie:
  • schreefletters, ook wel serif genoemd;
  • schreefloze letters, ook wel sans serif genoemd;
  • fantasieletters, ook wel decoratieve letters genoemd.


Wat zijn schreefletters?

Schreefletters hebben onderaan de letter een horizontaal streepje waar de letter op rust. Dit lettertype leest gemakkelijk. Vandaar dat schreefletters vaak voor langere teksten wordt gebruikt. Overigens geldt dit vooral voor teksten die gedrukt worden. Voor webteksten gelden weer andere eisen. Schreefletters ogen vaak wat traditioneler. Bekende voorbeelden van schreefletters zijn Georgia, Palatino en Times New Roman.
voorbeeld schreefletters
voorbeeld schreefloze letters

Wat zijn schreefloze letters?

Schreefloze letters hebben onderaan de letter geen horizontaal streepje. Het lettertype oogt daarom moderner en strakker dan schreefletters. Dit soort letters zie je veel bij zakelijke teksten, webteksten, krantenkoppen en uitnodigingen. Bekende voorbeelden van schreefloze letters zijn Arial, Calibri, Helvetica en Verdana. Schreefloze letters zijn bijzonder geschikt voor korte teksten en teksten die vanaf afstand moeten worden gelezen.

Wat zijn fantasieletters?

Met fantasieletters worden de lettertypes bedoeld die niet in een van de andere categorieën vallen. De lettertypes zijn vaak niet geschikt voor lange stukken tekst, omdat ze niet altijd goed leesbaar zijn. Voor een kop of een korte tekst kunnen ze wel goed werken, omdat ze de aandacht trekken. Voorbeelden van deze lettertypes zijn Curlz MT en Comic Sans. Comic Sans wordt echter door veel ontwerpers afgeraden. Ze vinden het lettertype kinderachtig en getuige van slechte smaak. Voorstanders vinden het een leuk lettertype dat prima gebruikt kan worden voor informele teksten.

Grootte van de letter ook belangrijk

Naast het soort lettertype is ook de grootte van de letter, de kleur, de afstand tussen de regels en de witruimte belangrijk. Plak je de sticker bijvoorbeeld op een raam of een auto, dan moet de tekst ook vanaf een afstand te lezen zijn. Je kunt er dan beter voor kiezen om minder informatie op de sticker te drukken dan alles in een te klein lettertype. We raden je ook aan om rekening te houden met het contrast tussen je tekst en de achtergrondkleur van je sticker. In ons blog Is de tekst op je sticker leesbaar? lees je daar meer over.

Houd ook rekening met je huisstijl

Veel bedrijven hebben een huisstijl. Een huisstijl is de visuele identiteit van een bedrijf of organisatie. In een huisstijl is bijvoorbeeld vastgelegd de naam, het logo, kleuren en de typografie (o.a. lettertype). Bij alle communicatie-uitingen wordt rekening gehouden met de huisstijl. De reden dat men dat doet is dat het anders een allegaartje kan worden. Of je rekening moet houden met je huisstijl hangt af van wat voor soort sticker je laat drukken. Bij een sticker om je bedrijf te promoten is het belangrijker dat die aansluit bij je huisstijl dan bij een kortingssticker die op een product wordt geplakt om aan te geven dat het in de aanbieding is. Ook als je geen huisstijl hebt, is het belangrijk dat je consistentie in je keuze van kleuren en grootte en lettertype, zodat je stickers gemakkelijk leesbaar en identificeerbaar zijn.

Letters omzetten naar contouren

Als je bij ons een sticker laat drukken met tekst, is het belangrijk om je tekst om te zetten naar contouren. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat het lettertype verandert. Dit gebeurt op moment dat wij het gebruikte lettertype niet hebben. Onze programma's vervangen dan het gebruikte lettertype door een lettertype dat wel aanwezig is. Dit kun je voorkomen door je letters om te zetten naar contouren. Hoe dat werkt? Dit kun je lezen in bijvoorbeeld deze handleiding voor Adobe Illustrator of Adobe InDesign. Dit zijn betaalde programma’s. Meestal kun je wel een gratis proefversie downloaden. Ook zijn er gratis programma’s zoals Inkscape, waarmee je een drukbestand kan maken als je een sticker wil laten drukken.
voorbeeld tekst omzetten naar contouren

Meer weten over lettertypes?

Op internet is veel informatie te vinden over het gebruik van lettertypes. Hieronder drie interessante links:
  • Wil je meer weten over lettertypes? Bekijk dan dit filmpje over het ontstaan van lettertypes.
  • Logo's worden vaak op stickers gedrukt. Grafisch ontwerpster Maaike Scherpenzeel geeft in haar blog een aantal tips hoe je een lettertype voor je logo kunt kiezen.
  • Een lettertype dat afgeraden wordt om te gebruiken is Comic Sans. In ons blog Wel of geen Comic Sans gebruiken op je sticker lees je er meer over.

Meer weten over een ontwerp maken?

Veel tips over het maken van een grafisch ontwerp kun je ook toepassen bij het maken van je sticker. Op de Engelstalige website Canva.com staan in het artikel 25 graphic design tips for non-designers and beginners allerlei tips over het gebruik van typografie. In de meeste van de getoonde ontwerpen is tekst op een creatieve manier gebruikt.

Een lettertype opzoeken of maken

Heb je op internet een leuk lettertype gezien, maar weet je niet welke dat is? Met verschillende tools kun je dat proberen te achterhalen. Ook zijn er tools om zelf een lettertype te maken.

Wil je een sticker drukken?

Op onze pagina Assortiment vind je een overzicht van al onze stickersoorten. Handig als je nog moet kiezen wat voor type sticker je wil drukken. Met onze gratis ontwerpmodule kun je ook zelf een sticker ontwerpen.

©Foto: Sticker.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (Privacyverklaring)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerstvolgende bestelling.
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen