Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
home > blog > Is de tekst op je sticker leesbaar?
 

Is de tekst op je sticker leesbaar?

 
een infographic over leesbaarheid
 
We maken regelmatig stickers met tekst. Als je tekst op een sticker laat printen, is het belangrijk dat de tekst ook leesbaar is. In dit blog geven we een aantal tips voor als je een sticker met tekst gaat maken.
De grootte van je letters is erg belangrijk als er tekst op je sticker staat. Ons advies is dat de lijndikte van de letters minimaal 1 millimeter dik moet zijn. Verder is de afstand tot de sticker bepalend. Als mensen de tekst vanaf 100 meter moet kunnen lezen, dan moet de tekst groter zijn dan als de sticker vanaf 10 meter te lezen moet zijn. Welke afstand je moet hanteren, hangt af van de functie van de sticker af. Een sticker die je op een deur plakt waarop staat dat je moet trekken of duwen hoef je niet van grote afstand al te kunnen lezen. Maar de naam van je bedrijf wil je wel vanaf een grotere afstand al kunnen lezen.

Tekstgrootte bepalen

Er zijn wel wat richtlijnen die je kunt hanteren als het gaat om hoe groot de letters moeten zijn om vanaf een bepaalde afstand te kunnen lezen. Deze kun je zien de afbeelding hierboven. Toch zijn er ook andere factoren die een rol spelen:
  • licht;
  • beweging;
  • lettertype;
  • kleuren;
  • contrast.
In het donker zal een tekst minder goed leesbaar zijn dan midden op de dag. Moet een tekst ook leesbaar zijn vanuit een rijdende auto? Dan moeten de letters groter zijn dan als iemand stilstaat.

Lettertypes en leesbaarheid

Het lettertype dat je gebruikt heeft ook invloed op de leesbaarheid. In de afbeelding hierboven is steeds dezelfde lettergrootte gebruikt. Toch is het ene lettertype beter leesbaar dan het andere. Schreefletters (bijv. Times New Roman) zijn meer geschikt voor lange teksten en schreefloze letters (Bijv. Helvetica) voor korte teksten. Naast deze categorieën heb je ook nog letters die bij geen van beide horen. Deze lettertypes worden ook wel fantasieletters of decoratieve letters genoemd. Meer informatie over lettertypes vind je in ons blog Het lettertype van je sticker.

Kleuren en contrast

Kleuren en contrast hebben ook invloed op de leesbaarheid. Wat goed werkt zijn donkere letters op een lichte achtergrond of lichte letters op een donkere achtergrond. Complementaire kleuren werken ook goed. Al is de combinatie rood en groen af te raden, omdat mensen die kleurenblind zijn het verschil tussen die kleuren niet kunnen onderscheiden. Plak je een tekst op een raam, houd er dan rekening mee dat de letters iets kunnen doorschijnen. In zo'n geval kan dekwit nodig zijn. Daarnaast zijn donkere kleuren zoals zwart zijn af te raden op een raam. Wil je weten of er voldoende contrast tussen je kleuren zit? Zet de kleuren om in grijswaarden.

Leesbaarheid zelf testen

Zoals je ziet, zijn er veel factoren die invloed hebben op de leesbaarheid. Daarom is het lastig om exacte maten te geven en zal je toch steeds per situatie moeten kijken wat het beste is. Op je computerscherm kun je de leesbaarheid niet altijd goed testen. Twijfel je ergens over? Print de tekst uit op dezelfde grootte als je sticker en kijk dan of die te lezen is. Houd bij het testen ook rekening met hoe het licht is (bijv. daglicht, lamplicht). Wil je een sticker bestellen? Vul het bestelformulier in.

©Illustratie: Sticker.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (Privacyverklaring)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerstvolgende bestelling.
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen