close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Wat is een vectorbestand?
 

Wat is een vectorbestand?

 
voorbeeld van een vectorbestand en een bitmapbesta
 
Voor bepaalde stickers die wij leveren heb je een vectorbestand nodig. Wat is een vectorbestand? Voor welke stickers heb je dat nodig en waarom? Hoe kom je aan een vectorbestand? In ons blog van deze week leggen we dat uit.
De term vectorbestand wordt gebruikt voor alle afbeeldingen die je onbeperkt kunt vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Bij bitmapbestanden (ook wel rasterafbeeldingen genoemd) kan dit niet. Een vectorbestand bestaat uit lijnen (ook wel vectoren of paden genoemd) en een bitmapbestand uit pixels. Een vector blijft altijd scherp, hoe groot je die ook maakt. Bitmapbestanden worden brokkelig als je die te ver vergroot. Dit kun je zien in de afbeelding hierboven. De bovenste is een vector, de onderste een bitmap.

Hoe herken ik een vectorbestand?

Er wordt vaak gezegd dat je een vectorbestand herkent door het type bestand, bijvoorbeeld EPS, AI of PDF. Dat is echter niet waar. Je kunt een bitmap namelijk opslaan als EPS. Maar daarmee wordt het nog geen vector. Alleen door een bestand te vergroten kun je zien of het een vectorbestand is. Bitmapbestanden kun je wel herkennen aan het type bestand. Zo zijn JPEG, JPG, PNG, BMP en GIF-bestanden altijd bitmapbestanden.

Voor welke stickers heb je een vectorbestand nodig?

Voor stickers met wit, vrije vorm stickers en snijtekst stickers (ook wel plakletters genoemd) heb je altijd een vectorbestand nodig. Hieronder lichten we dat nader toe. Voor onze andere stickers is een vectorbestand niet per se nodig. Al is het bijvoorbeeld wel aan te raden als de afbeelding erg vergroot moet worden.

Bestand stickers met wit

Laat je stickers drukken op wit vinyl? Dan wordt hetgeen wit moet worden automatisch wit, omdat er op die plek geen inkt wordt aangebracht. Bij transparante stickers is dat niet het geval. Dan wordt het transparant in plaats van wit. Wil je in dat geval toch wit toevoegen aan je ontwerp? Dan moet je een transparante sticker met dekwit bestellen. Wit is echter niet te zien in je ontwerp. Daarom moet je in het bestand dat je aanlevert hetgeen wit moet worden aangeven met C:0 M:0 Y:1 K:0. Omdat de scheidslijn tussen wit en de andere kleuren een duidelijke lijn moet zijn, kan dat alleen in een vectorbestand. Dit geldt ook voor stickers op rol die gedrukt worden op papier goud, papier zilver papier en folie PP zilver. Zou je deze stickers zonder dekwit bestellen, dan krijgt hetgeen wit moet worden de kleur van het materiaal.

Bestand vrije vorm stickers en snijtekst stickers

Bij een vrije vorm sticker wordt de sticker gesneden in de vorm die je wil hebben. Om dat te kunnen doen, moet er in het aangeleverde bestand een snijlijn (ook wel contour genoemd) zitten. Dit kan bijvoorbeeld de buitenkant van een logo of tekst zijn. Maar het kan ook een aparte snijlijn zijn die om de afbeelding en/of tekst heen loopt. Snijtekst stickers worden vaak gebruikt om losse letters te snijden. Al kan een logo of symbool ook. Ook hier heb je een snijlijn nodig. De buitenkant van de letter is de snijlijn. Gebruik je hiervoor een vectorbestand dan zijn de lijnen netjes recht. Bij een bitmapbestand zijn de lijnen brokkelig, vandaar dat die niet geschikt is.

Hoe kom je aan een vectorbestand?

Er zijn verschillende manieren om aan een vectorbestand te komen:
  • is het drukbestand opgemaakt door een grafisch vormgever? Vraag dan of die het drukbestand als vectorbestand wil aanleveren;
  • je kunt een vectorbestand laten maken;
  • je kunt zelf een vectorbestand maken met een grafisch programma.
Overigens is het niet mogelijk om van elk bestand een vectorbestand te maken. Foto's zijn bijvoorbeeld vaak lastig om te zetten.

Een vectorbestand laten maken

Op internet zijn bedrijven te vinden die tegen betaling een vectorbestand voor je maken. Daarnaast zijn er programma's die claimen dat ze een bitmapbestand kunnen omzetten naar een vectorbestand. Het resultaat is echter niet altijd geschikt om te gebruiken als drukbestand. Dus pas hiermee op.

Zelf een vectorbestand maken

Met grafische programma's zoals Adobe Illustrator en CorelDraw kun je zelf een vectorbestand maken. Je gaat dan de afbeelding digitaal overtrekken. Dit heet vectoriseren. Het nadeel van deze methode is de programma's duur in aanschaf zijn. Al is het mogelijk om een gratis proefversie te downloaden. Op de website Gratissoftware.nu staan een aantal gratis programma's waarmee je een vectorbestand kunt maken. Bekijk de handleiding van het programma hoe je daarmee een vectorbestand kunt maken.

Zelf een vectorbestand aanleveren

Bij ons kun je op verschillende manieren een drukbestand aanleveren. Kies je voor zelf aanleveren? Na betaling kun je het bestand uploaden via onze website met de uploadmodule. Onze uploadmodule kan alleen vectorbestanden met het bestandstype PDF aan. Heb je een ander soort vectorbestand? Zet deze om naar een PDF en upload die via de website. Let er op dat het bestand ook voldoet aan onze andere aanleverspecificaties. Vragen? Neem contact met ons op. Stickers bestellen? Vul het bestelformulier in.

©Foto: Sticker.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD