|
Waar moet je op letten als je barcodestickers laat maken? |
|
|
|
Bij ons kun je barcodestickers bestellen. In dit blog geven we aan waar je op moet letten als je barcodestickers wil maken. Ook leggen we uit wat de mogelijkheden zijn als je je stickers bij ons laat drukken. |
Barcodes kom je in diverse sectoren tegen. Ze worden gebruikt voor identificatie, inventarisatie, distributie, verzending en tracering. Je hebt codes voor producten, locaties, zendingen, patiënten en medewerkers in de zorg, kortingscoupons, klantenkaarten, et cetera. Deze codes zijn weer onder te verdelen in verschillende symbolen, zoals EAN-13 (ook wel GTIN-13 genoemd), EAN-8, EAN-18, DataBar, DataMatrix, ITF-14, Code 128, enzovoorts. Dan heb je nog de QR-code. Deze is oorspronkelijk ontwikkeld om auto-onderdelen te identificeren, maar wordt nu voor allerlei zaken gebruikt. Met een app kun je de QR-code scannen, waarna je bijvoorbeeld wordt verwezen naar een website voor meer informatie. Deze codes zie je onder andere in tijdschriften en kranten en op visitekaartjes en bedrijfsauto's.
Code moet goed te scannen zijn
Als je barcodestickers laat maken, is het vooral belangrijk dat de code goed te scannen is. Daarom moet er voldoende witruimte om de code heen staan. Ook moet er voldoende contrast zijn tussen de strepen en de achtergrond. Vandaar dat in de meeste gevallen wit vinyl wordt aangeraden. Streepjescodes op transparant vinyl laten drukken kan wel. Je moet echter wel rekening houden met de ondergrond waarop je de stickers gaat plakken. Ook kleuren hebben invloed of een barcode goed te scannen is. Zwarte strepen op een witte, gele of oranje ondergrond kan wel. Maar zwart op een blauwe of bruine ondergrond weer niet. Groene streepjes op een rode ondergrond kan ook, maar rode streepjes op een groene ondergrond weer niet. Je kunt alleen met een scanner testen of een kleurencombinatie kan, aangezien scanners gebruik maken van rood licht. Sowieso is het altijd handig om je code uit te printen zoals deze op de sticker komt en te testen of je deze goed kunt scannen.
Andere eisen barcodestickers
Soms ben je verplicht om het lettertype OCR-B te gebruiken. In andere gevallen mag je zelf het font kiezen, zolang die maar goed leesbaar is. Voor bepaalde barcodes gelden er standaardmaten voor de sticker. Zo is de standaardmaat voor EAN-13 37,29 mm breed en 22,85 mm hoog. Je mag de sticker iets verkleinen of vergroten, zolang je binnen de grenzen van minimaal 80 en maximaal 200 procent blijft en de verhouding breedte en hoogte gelijk blijft. Voor bijvoorbeeld de DataMatrix gelden er geen vaste maten, omdat de grootte afhankelijk is van de hoeveelheid data. Wel heeft deze altijd aan de linkerkant en onderkant een ononderbroken lijn. Op de website van GS1 Nederland kun je meer informatie vinden over afmetingen, witruimte, lettertypes en andere bijzonderheden.
De plek van je barcodesticker
Ook de plek waar je barcode zit heeft invloed op hoe goed je die kunt scannen. GS1 Nederland heeft daar wat adviezen over opgesteld:
- Plaats de barcode bij voorkeur rechtsonder op de achterkant van de verpakking.
- Op flessen, potjes en andere ronde oppervlaktes kunnen de streepjes het beste met de ronding meelopen.
- De barcode moet op voldoende afstand van hoeken en randen zijn geplaatst.
- De barcode mag niet beschadigd worden door vouwen, kreuken of naden.
De barcode maken
De barcode kun je maken met een generator. Op internet zijn verschillende te vinden. Wil je barcodestickers met doorlopende nummering? Dat is mogelijk. Al rekenen we ook daar extra kosten voor. Vraag een offerte aan als je gebruik wil maken van een van deze diensten. Doorlopende nummering is niet mogelijk als je je barcodestickers op rol geleverd wilt hebben. Heb je nog geen officiële code? Dan moet je deze bij GS1 Nederland aanvragen. Zij zijn in Nederland verantwoordelijk voor de uitgifte van codes, zodat je altijd een unieke code krijgt. QR-codes kun je wel zelf maken. Op internet zijn verschillende gratis QR-generators te vinden.
Barcodestickers maken bij Sticker.nl
Wil je bij ons barcodestickers laten maken? Dan kun je qua materialen kiezen uit wit vinyl, transparant vinyl, high tack vinyl, papier en folie PP. High tack vinyl is gelijk aan wit vinyl, met als verschil dat deze een krachtigere lijmlaag heeft. Gewoon vinyl en high tack vinyl kunnen afgewerkt worden met laminaat. Deze stickers worden los of op vel geleverd. Papier en folie PP is alleen leverbaar op rol. Folie PP lijkt op vinyl, maar bevat geen pvc. Folie PP en papier kunnen met verschillende soorten lijm geleverd worden. Meer informatie over onze materialen en de mogelijkheden vind je op de pagina Barcodestickers en in het blog Bij ons kun je ook terecht voor barcodestickers. Meer weten over het aanleveren van je bestand? Lees het blog Hoe moet je het bestand aanleveren als je barcodestickers hebt besteld? Heb je vragen? Neem contact met ons op.
Gebruikte bronnen: GS1 Nederland en Wikipedia
©Foto: istockfoto.com
|
|
|
|
|
|