Over StickerBlogFAQContact | DE | FR | AT | IT | ES
home > blog > Hoe verwijder je een sticker?
 

Hoe verwijder je een sticker?

 
iemand die een sticker van een doos haalt
 
Je hebt ooit ergens een sticker opgeplakt en nu wil je deze verwijderen. Hoe doe je dat? Je hebt verschillende manieren om dat te doen. Welke methode het beste is, hangt voor een deel af van de ondergrond waarop de sticker geplakt is en het soort sticker. In dit blog leggen we uit welke manieren er zijn.
Hoe langer een sticker ergens opgeplakt zit, hoe lastiger het meestal is om die te verwijderen. Ook de ondergrond waarop de sticker geplakt is en het soort sticker bepalen hoe moeilijk een sticker te verwijderen is. Zo is een sticker makkelijker te verwijderen van een glazen ondergrond dan bijvoorbeeld van een geverfde. En een sticker van high tack vinyl is lastiger te verwijderen dan gewoon vinyl, omdat high tack een krachtigere lijmlaag heeft.

Stickers met makkelijk verwijderbare lijmlaag

Wij verkopen ook stickers met een makkelijk verwijderbare lijmlaag. Deze zijn juist erg makkelijk te verwijderen. Ook heb je geen last van lijmresten. Wel ligt het er aan hoelang een sticker er al opzit en wat voor type sticker je besteld hebt. Meer info daarover vind je op onze website bij de veelgestelde vragen. Ook verkopen we stickers zonder lijm. Meer info vind je in het blog 3 voordelen van lijmvrije stickers.

Föhn is beste methode

In sommige gevallen kun je stickers verwijderen met warm water en een sopje. Dit werkt bijvoorbeeld bij een etiket op een glazen pot. In de meeste gevallen is de sticker verwarmen met een föhn de beste methode. Door de warmte wordt de sticker flexibel en kun je hem eraf peuteren. Let wel op dat je de föhn niet steeds op een plek houdt en dat de ondergrond niet te warm wordt. Is het te warm voor je hand? Dan is het ook te warm voor de ondergrond. Bovendien kan de sticker gaan scheuren als die te warm wordt.

Andere manieren om stickers te verwijderen

Je kunt stickers ook verwijderen met verschillende soorten vloeistoffen. Middelen die je kunt gebruiken zijn:
  • verfverdunner. Een middel als Goo Gone kan ook;
  • alcohol. Je kunt huishoudalcohol of heldere alcohol als wodka gebruiken. Alcohol met een smaak of kleur is niet geschikt, omdat daar suiker in zit;
  • nagellakremover. Let op deze moet aceton bevatten, anders heeft het geen effect;
  • ontvetter. Bijvoorbeeld WD-40;
  • olie. Bijvoorbeeld olijfolie, koolzaadolie, slaolie of andere plantaardige olie.
Vloeistoffen moet je altijd op een onopvallende plek testen, aangezien ze de ondergrond kunnen aantasten. Dit kun je doen door een klein beetje aan te brengen met een wattenstaafje en na 20 minuten te kijken of het middel een reactie heeft veroorzaakt of niet. Let op! Zachte kunststoffen kunnen smelten bij het gebruik van chemische stoffen. Olie kan vlekken geven.

Hoe gebruik je deze vloeistoffen?

Verfverdunner kun je rechtstreeks aanbrengen op de sticker. Je hoeft dit middel maar een minuut of tien in te laten werken. Daarna kun je de sticker verwijderen. Met verfverdunner zal je weinig last hebben van lijmresten. Alcohol, nagellakremover en ontvetter kun je rechtstreeks op de sticker aanbrengen of met een doek opbrengen. Breng een royale hoeveelheid aan en laat dit voldoende inwerken. Daarna kun je de sticker met een doek wegpoetsen. Gebruik je olie. Dan moet de sticker tussen de 12 en 24 uur weken. In de meeste gevallen kun je de sticker daarna verwijderen. Lukt dit niet in een keer, laat de sticker nog een keer weken. Eventuele lijmresten kun je verwijderen met een scheermesje of krabber. Heb je die niet? Een plastic vork werkt ook.

Stickers verwijderen van glas

Stickers verwijder je het beste van ramen en ander glaswerk met een föhn. Blijven er toch stickerresten achter, dan kun je deze met een krabber verwijderen. Voor glas kun je ook onverdunde azijn gebruiken. Breng voldoende azijn rechtstreeks aan op de sticker. Daarna kun je de sticker verwijderen. Eventuele lijmresten kun je verwijderen met een krabber of een plastic vork. Let op! Ook glas kan krassen, dus wees voorzichtig. Deze methode werkt ook voor porselein.

Stickers verwijderen van kunststof

Het verwijderen van een sticker van een kunststof ondergrond kan lastig zijn, omdat deze stickers vaak met extra krachtige lijm zijn geplakt. Als je een föhn gebruikt, maak de ondergrond dan niet te warm. Deze kan door de hitte namelijk kromtrekken. In plaats van een föhn kun je ook een gum gebruiken. Gum over de sticker heen totdat deze loslaat. Daarna kun je hem lostrekken. Zijn er lijmresten achtergebleven? Gum dan net zolang totdat deze verwijderd zijn. Een andere optie is desinfecterende vochtige doekjes in combinatie met zout. Strooi een beetje zout over de sticker. Dit zorgt er voor dat de lijm niet blijft plakken. Door het vocht van de doekjes weekt de sticker los en kun je hem verwijderen.

Stickers verwijderen van lak of verf

Bij gelakte en geverfde ondergronden kun je ook een caramelschijf gebruiken. Deze kun je in een haakse slijptol of een accuboormachine doen. Door met de schijf over de sticker heen te gaan, wordt de sticker verpulverd. Begin altijd aan de rand van de sticker. Het voordeel van deze methode is dat je heel snel een sticker kunt verwijderen. De nadelen zijn dat het veel stof oplevert en de ondergrond kan beschadigen.

Stickers verwijderen van muren

Stickers verwijderen van muren is erg lastig. De kans op beschadiging is namelijk erg groot. Zelfs als je een föhn gebruikt. Bij gemetselde muren kunnen er kleine stukjes steen en voeg mee komen. Bij papier behang kan het behang scheuren. Heb je vinyl behang of is de muur geverfd? Dan kun je in plaats van een föhn ook een caramelschrijf gebruiken. Om de schade zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om erg voorzichtig te werk te gaan. Meer informatie over het verwijderen van muurstickers vind je in het blog Muurstickers verwijderen zonder schade.

Tips & tricks

Hieronder nog een aantal tips voor het verwijderen van stickers:
  • Als je de sticker gaat lostrekken, houd de hoek dan zo klein mogelijk. Je hebt dan minder kans op lijmresten.
  • Maak de ondergrond na het verwijderen van de sticker altijd goed schoon met water en een sopje.
  • Behandel lak na het verwijderen van de sticker altijd met wax.
Na het verwijderen van een sticker kun je last hebben van lijmresten. Hoe je deze het beste verwijdert leggen we uit in ons blog Hoe verwijder je lijmresten?

Stickers bestellen

Heb je je stickers verwijderd en wil je nieuwe bestellen? Vul het bestelformulier op de pagina Stickers bestellen in.

©Foto: iStockphoto.com

Bronnen: Sticker.nl, http://nl.wikihow.com, www.stickerland.nl, www.kluswiki.nl, www.zelfautopoetsen.nl

 
 
 
Blijf op de hoogte   (Privacyverklaring)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Promotie stickers
Productetiketten
Promotionele stickers
 
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Stickerpapier
Stickers 50 jaar
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerstvolgende bestelling.
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen