Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Welk type bestand is nodig voor stickers drukken?
 

Welk type bestand is nodig voor stickers drukken?

 
een vectorbestand en een bitmapbestand
 
Als we stickers drukken voor klanten vragen we vaak om een vectorbestand. Wat is een vectorbestand? Hoe kom je er aan? Waarom hebben we dat nodig? En wat is het verschil met bitmapbestanden?
Grafische bestanden kun je opsplitsen in vectorbestanden (onder andere AI, EPS, CDR, PDF, PSD) en bitmapbestanden (onder andere BPM, JPG, GIF, PNG, TIFF), ook wel rasterbestanden genoemd. Een vectorbestand bestaat uit lijnen en een bitmapbestand uit pixels. Als je een bitmapbestand gaat opblazen, zal de kwaliteit achteruitgaan. Dit kun je zien bij het plaatje hierboven met het logo van Sticker.nl. Bij de bovenste zijn de letters scherp, bij de onderste niet. Dat krijg je als je een bitmap gaat vergroten. Als je een vectorbestand vergroot gebeurt dat niet. Daarom kun je een vectorbestand oneindig vergroten zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Stickers drukken: waarom een vectorbestand?

Wij willen onze stickers zo mooi mogelijk afleveren. Vandaar dat we vaak om een vectorbestand vragen. Daarnaast is een vectorbestand bij een vrije vorm sticker, ook wel contoursticker genoemd, noodzakelijk. Bij een vrije vorm kun je de vorm van de sticker zelf bepalen. Om dit type sticker te kunnen snijden moet er een vectorcontour om de tekst of afbeelding heen staan. Ook bij stickers met dekwit hebben wij een vectorbestand nodig.

Stickers met dekwit laten maken

Als je op een witte achtergrond drukt, worden de witte delen in je bestand automatisch wit. Druk je op transparant vinyl of op een gekleurde achtergrond - zoals zilver of goud - dan worden de witte delen in je bestand de kleur van het materiaal. Wil je dat niet? Dan moet er dekwit aan het drukproces toegevoegd worden. Op het bestelformulier is dat de optie 4/0+wit. In het bestand dat je aanlevert, moeten de delen die wit moeten worden aangegeven zijn met de code C:0 M:0 Y:1 K:0. Dit kan alleen in een vectorbestand.

Ik heb geen vectorbestand. Wat nu?

Wil je stickers drukken en heb je geen vectorbestand? Vraag dan de maker van je bestand of hij deze kan aanleveren. Vaak heeft hij of zij wel een vectorbestand of kan deze voor je maken. Ook kun je zelf een bestand maken met een grafisch programma. Meer informatie over vectorbestanden vind je in het blog Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is niet altijd mogelijk

Soms is het niet mogelijk om een vectorbestand aan te leveren. Zo bestaan foto's altijd uit pixels. Foto's kunnen wel bruikbaar zijn op een sticker. Het is dan belangrijk dat het bestand groot genoeg is voor de grootte van de sticker die je wilt laten drukken. Meer informatie over het aanleveren van een bestand vind je bij de aanleverspecificaties. Wil je meer weten? Neem contact met ons op via info@sticker.nl of (0546) 539 877. Wil je stickers drukken? Vul het bestelformulier in.

©Foto: Sticker.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD