close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Stickers drukken: welke technieken worden gebruikt?
 

Stickers drukken: welke technieken worden gebruikt?

 
een printer die stickers aan het printen is
 
Er zijn veel verschillende druktechnieken. De bekendste zijn hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk. Een redelijk nieuwe methode is het digitaal drukken. In dit blog leggen we uit wat deze technieken inhouden en welke voor stickers drukken worden gebruikt.
Bij drukken wordt er een afbeelding en/of tekst overgebracht op een materiaal, zoals bijvoorbeeld papier of vinyl. Meestal wordt er inkt gebruikt. Er zijn echter ook drukvormen waarbij er een reliëf wordt aangebracht. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij preefdruk. Bij hoogdruk liggen de bedrukte delen hoger dan de onbedrukte. Bij diepdruk liggen de bedrukte delen juist lager dan de onbedrukte. Beide technieken worden niet gebruikt om stickers te drukken.

Offset, een vorm van vlakdruk

Een drukmethode die wel toegepast wordt voor stickers drukken is offset. Dit is een vorm van vlakdruk. Bij deze techniek heb je geen hoge of diepe delen. Het principe achter vlakdruk is dat water en vet elkaar afstoten. Eerder werd bij offset het beeld op de plaat aangebracht door een film te belichten met ultraviolet licht. Tegenwoordig wordt het beeld rechtstreeks via een computer gestuurd. Bij offset wordt er gedrukt met CMYK, de vier standaard drukkleuren. Tegenwoordig kunnen alle kleuren in een drukgang worden aangebracht, omdat de inkt veel sneller droog is. Eerder had elke kleur zijn eigen drukgang. Bij deze drukmethode zijn de vaste kosten per opdracht hoger dan bij de meeste andere drukmethodes, maar de variabele lager. Daardoor is deze manier van drukken alleen interessant bij grote aantallen.

Zeefdruk, een vorm van doordruk

Zeefdruk wordt ook nog gebruikt voor het drukken van stickers. Zeefdruk is een vorm van doordruk. De delen waar geen inkt moet komen worden afgedekt met een gaas. Daarna wordt de inkt aangebracht. Elke kleur moet afzonderlijk van elkaar worden aangebracht. Daardoor zit je niet vast aan de standaard drukkleuren CMYK. Toch gebruiken wij deze techniek niet. Je hebt er een andere drukpers nodig. Ook zijn de opstartkosten vrij hoog, waardoor deze drukvorm alleen interessant is bij grote aantallen.

Verschillende vormen van digitaal drukken

Stickers worden tegenwoordig ook vaak gedrukt met digitaal drukken. De stickers worden dan niet meer gedrukt met een drukpers maar geprint met professionele printers. Hiervoor worden bijvoorbeeld uv-inkten of eco solvent inkten gebruikt. Wij werken met uv-inkten, omdat je naast de kleuren CMYK ook witte inkt kunt toevoegen aan het drukproces. Dit kan handig zijn bij transparante stickers. Meer informatie hierover vind je in het artikel Wat is dekwit en wanneer heb je dat nodig? Een ander voordeel van deze drukmethode is dat je zelfs een exemplaar kunt drukken. Bij offset kan dat niet uit vanwege de kosten. Bij digitaal drukken zijn de vaste kosten per opdracht lager dan bij offset, maar de variabele kosten hoger. Daarom wordt deze methode toegepast bij kleine hoeveelheden en als offset om andere redenen niet mogelijk is.

Hoe worden mijn stickers gedrukt?

Zoals gezegd werken wij met offset en digitaal drukken. Welke methode gebruikt wordt, hangt af van je wensen. Kies je er voor om je stickers op een rol geleverd te krijgen, dan worden ze digitaal gedrukt. Kies je voor stickers met dekwit, dan zullen ze ook digitaal gedrukt worden. Bij veel andere stickersoorten hangt het van het aantal af. Grote aantallen worden meestal met offset gedrukt, omdat dat goedkoper is. Bij kleine aantallen is digitaal drukken weer voordeliger. Ons bestelsysteem bekijkt automatisch welke drukvorm het beste is voor jouw opdracht.

Kleurverschillen tussen druktechnieken

Omdat elke druktechniek net even anders werkt, kan het zijn dat je ietwat kleurverschil ziet tussen een sticker die met offset is gedrukt en een sticker die met digitaal drukken is gedrukt. Houd daar rekening mee als je de eerste keer bijvoorbeeld een kleine oplage hebt besteld en daarna een grote oplage gaat bestellen. Wil je meer weten over stickers drukken en druktechnieken? Bezoek dan eens de website Allesoverstickers.nl. Wil je stickers drukken? Vul het bestelformulier in. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar info@sticker.nl of bel (0456) 539 877.

©Foto: Sticker.nl
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD