close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > De typografie van je sticker
 

De typografie van je sticker

 
sticker op een raam
 
Wil je een sticker met tekst laten maken, dan is typografie belangrijk. Maar wat is typografie? Dat leggen we uit in dit blog. Ook geven we aan waarop je moet letten als je de typografie van je sticker gaat bepalen.
In het woordenboek wordt de volgende verklaring gegeven bij typografie: "Vormgeving van een tekst." Dat is natuurlijk een breed begrip. Gaat het bij een lettertype om wat voor soort letter je gebruikt, typografie is breder. Daar gaat het ook om de tekstkleur, de witruimte, hoe is de tekst ingedeeld, et cetera.

Ontstaan typografie

Typografie bestaat al sinds mensen kunnen schrijven, aangezien er bij handgeschreven boeken al rekening werd gehouden hoe een tekst gepresenteerd werd. Toen de boekdrukkunst uitgevonden werd, ontstond er een nieuw hoofdstuk in de typografie. Drukkers hadden een standaard lettertype nodig voor hun drukpers. Het eerste lettertype was gebaseerd om handgeschreven teksten. Dat lettertype las echter niet zo prettig, vandaar dat drukkers een nieuw lettertype ontwikkelde, Roman genoemd. Bij de krant The Times of London wilden ze een smaller lettertype, zodat er meer tekst in een kolom paste. Dat werd het lettertype Times New Roman, nog steeds het meest gebruikte lettertype ter wereld.

Ontstaan allerlei lettertypes

Hoewel typografie zich in eerste instantie richtte op boeken, is het inmiddels van toepassing op alle communicatiemiddelen, waaronder stickers. Wel geldt voor elk medium andere eisen. In boeken en kranten wordt vaak een schreefletter gebruikt. Op beeldschermen lezen schreefloze letters juist weer beter. In ons blog Het lettertype van je sticker kun je lezen wat het verschil is tussen schreefletters en schreefloze letters en andere handige informatie over lettertypes. Door de opkomst van de computer nam het aantal mogelijkheden toe en ontstonden er steeds meer lettertypes.

De typografie van je sticker

Inmiddels is er een enorm aanbod aan lettertypes. Dat maakt het kiezen van een lettertype en typografie voor je sticker niet gemakkelijk. Waar je rekening mee moet houden is dat typografie het doel en de inhoud van je tekst moet ondersteunen. Zo zijn de eisen voor een productetiket heel anders dan voor een raamsticker. Bij een productetiket mag de tekst veel kleiner zijn, zolang die dichtbij leesbaar is. Ook mag er meer tekst op de sticker staan. Bij een raamsticker moet de tekst juist vanaf een grotere afstand leesbaar zijn en zal je veel minder tekst gebruiken. Meer informatie over de grootte van je tekst vind in je ons blog Is de tekst op je sticker leesbaar?

Een lettertype uitzoeken

De meeste bedrijven en organisaties hebben een huisstijl, waarin de visuele identiteit is vastgelegd. Dit kun je als leidraad gebruiken als je een typografie en lettertype gaat uitzoeken. Heb je nog meer hulp nodig? Op de website van ForrestGoods.com staat een schema dat je kan helpen een keuze te maken. Aan de hand van allerlei vragen kom je uiteindelijk bij een aantal lettertypes uit. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of je een modern of juist traditioneel lettertype wil en of het moet opvallen of niet.

Doe inspiratie op bij anderen

Een andere nuttige website is FontsInUse.com. Daar vind je allerlei voorbeelden van communicatie-uitingen met daarbij vermeld het gebruikte lettertype. Zo staan er meer dan achthonderd verschillende verpakkingen op. Handig als je inspiratie wil opdoen voor een productetiket. Ook staan er andere stickersoorten op. Google is ook praktisch als je ideeën op wil doen. Typ het woord sticker en selecteer de optie afbeeldingen. Je krijgt dan allerlei stickers te zien.

Een lettertype downloaden

Zoek je een lettertype dat je zelf niet hebt? Dan zijn er verschillende websites waar je die gratis en legaal kunt downloaden: Fontsquirrel.com heeft ook een font identifier waarmee je lettertypes kunt identificeren. Handig als je een mooi lettertype hebt gezien, maar niet weet hoe die heet. Let er bij het downloaden van een lettertype wel op dat deze gebruikt mag worden voor commerciële uitingen. Ook moet je voor een aantal lettertypes betalen. Een lettertype dat je beter niet kunt gebruiken als je serieus genomen wilt worden is Comic Sans. Daarover kun je meer lezen in ons blog Wel of geen Comic Sans gebruiken op je sticker? Stickers bestellen? Vul het bestelformulier in.

©Foto: iStockphoto.com
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD