close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Wat is het verschil tussen CMYK en RGB-kleuren?
 

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB kleuren?

 
Onze stickers worden gedrukt met CMYK-kleuren. Daarom is het belangrijk om je drukbestand ook in CMYK aan te leveren. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen CMYK, RGB en PMS-kleuren. Ook vertellen we hoe je een bestand in het juiste kleurschema kunt zetten.
Drukpersen en printers werken meestal met CMYK, ook wel full colour of vierkleurendruk genoemd. De letters staan voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Met CMYK kun je bijna alle kleuren maken. Fluorkleuren zijn niet mogelijk. Net zo min als goud en zilver. Wel verkopen we papieren stickers in goud en zilver. In het blog Dé trend van 2021: stickers met goud en zilver kun je daar meer over lezen. Als je een van die kleuren wilt, moet je bij materialen kiezen voor 'Dit is maatwerk'. Je krijgt dan alle kleuren papier te zien die mogelijk zijn bij de vorm en maat die je gekozen hebt. Staat een kleur er niet tussen? Kies een andere vorm of maat.

printscreen van onze materialen bij papieren stickers
afbeelding in zowel rgb als cmyk

Wat zijn CMYK-kleuren?

Bij het CMYK-model worden de kleurcodes weergegeven in percentages. Heb je een afbeelding die alleen geel bevat, dan is de code C 0%, M 0%, Y 100% en K 0%. Zoals je ziet, wordt alleen de kleur toegevoegd die nodig is. Vandaar dat het voor het drukproces niet uitmaakt of je een afbeelding met een of met tien kleuren aanlevert. Bij ons is het ook mogelijk om stickers te laten maken met dekwit. In ons blog Transparante stickers met wit: aandachtspunten kun je hier meer over lezen.

Wat zijn RGB-kleuren?

Alle apparaten die kleuren maken met licht, zoals computers, televisies, videocamera's, beamers, smartphones en tablets, werken met RGB. Dit staat voor rood, groen en blauw. Door die drie kleuren te combineren krijg je wit. Door geen licht door te laten krijg je zwart. Daarom heeft een apparaat dat uitstaat een zwart beeld. RGB is niet geschikt voor drukwerk, omdat drukpersen en printers juist werken met licht-absorberende inkten. Lever je een drukbestand aan in RGB, dan kun je kleurverschil krijgen tussen hetgeen je ziet op je beeldscherm en de gedrukte sticker. RGB-kleuren zijn vaak wat feller dan CMYK-kleuren, zoals je kunt zien in de afbeelding hiernaast.

Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone. Dit kleurmodel is genoemd naar het bedrijf Pantone, die ruim 1100 kleuren genummerd heeft. Elke kleur heeft zijn eigen nummer. Op die manier weet je zeker dat je altijd en overal dezelfde kleur krijgt. Bij PMS wordt gewerkt met vijftien basiskleuren, inclusief zwart en wit. Daardoor heb je met PMS meer mogelijkheden en kun je daar wel fluor mee maken. PMS-kleuren zijn bij ons niet mogelijk.

RGB omzetten naar CMYK

Als je bij ons een bestand met RGB-kleuren aanlevert via de website, dan wordt deze automatisch omgezet naar CMYK. Toch adviseren wij om het bestand in CMKY aan te leveren, omdat daardoor de kans op kleurverschillen tussen het aangeleverde bestand en de sticker kleiner is. In Photoshop kun je dit heel gemakkelijk aanpassen. Ga naar het tabblad Afbeeldingen en kies bij Modus CMKY-kleuren. Heb je geen Photoshop? Met andere fotobewerkingsprogramma's kan het ook. Kijk in de handleiding van je programma hoe je de kleuren kunt omzetten. Desgewenst kun je in Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma de kleuren nog iets bijwerken.

Meer informatie en stickers bestellen

Heb je vragen? Neem contact op met onze klantenservice. Kijk bij onze aanleverspecificaties aan welke eisen je drukbestand nog meer moet voldoen. Wil je stickers bestellen? Vul het bestelformulier in. Heb je nog geen drukbestand? Dan kun je deze maken met onze gratis ontwerpmodule.

©Foto's Sticker.nl/iStockphoto

Veelgestelde vragen

1. Waar staat de afkorting CMYK voor?
2. Waar staat de afkorting RGB voor?
3. Waar staat de afkorting PMS voor?
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD