close
Nieuwsbrief
Over StickerBlogKlantenserviceFAQContact | DE | FR | AT
Je bevindt je hier:  home > blog > Bitmapbestanden niet altijd geschikt als drukbestand
 

Bitmapbestanden niet altijd geschikt als drukbestand

 
een voorbeeld van een bitmap en vectorbestand
 
De titel van dit artikel roept vast vragen op. Want wat zijn bitmapbestanden? En waarom zijn ze niet altijd geschikt als drukbestand? Daar geven we antwoord op in dit blog.
Je hebt twee soorten grafische bestanden: bitmapbestanden en vectorbestanden. Bitmapbestanden bestaan uit pixels. Een andere benaming voor dit type bestanden is rasterafbeeldingen. Vectorbestanden bestaan uit lijnen. Deze lijnen worden ook wel vectoren of paden genoemd.

Hoe herken je een bitmapbestand?

Bitmapbestanden zijn te herkennen aan het type bestand. JPEG, JPG, PNG, BMP en GIF-bestanden zijn altijd een bitmap. Vectorbestanden zijn lastiger te herkennen. Deze zijn namelijk niet te herkennen aan het bestandtype. Soms denken mensen dat de bestandstypen EPS, AI en PDF vectorbestanden zijn. Dat is niet altijd zo. Een bitmap kun je namelijk opslaan als EPS, AI of PDF. Toch wordt het daardoor nog geen vectorbestand. De enige manier om een vector te herkennen is door het bestand te openen en de afbeelding en/of tekst te vergroten. Wordt deze brokkelig? Dan is het een bitmap. Blijft de afbeelding scherp? Dan is het een vector. Dit verschil kun je ook zien in de afbeelding hierboven. Rechts is een vector, links een bitmap.

Bitmapbestand niet altijd geschikt

Op de vraag waarom een bitmapbestand niet altijd geschikt is, hebben we hierboven al deels antwoord gegeven. Omdat een bitmap brokkelig wordt als je die vergroot, kan het zijn dat de kwaliteit van het bestand niet geschikt is voor de sticker die je wil bestellen. Vooral als je grote stickers laat maken, kan de resolutie van een bitmap onvoldoende zijn. Bitmapbestanden kun je namelijk niet eindeloos vergroten, vectorbestanden wel.

Controleren of bestand voldoet

Heb je alleen een bitmapbestand? Controleer de digitale drukproef die je krijgt na het aanleveren van je bestand goed. Bekijk de pdf niet alleen op honderd procent, maar zoom ook flink in. Houd in de gaten of de afbeelding scherp blijft. Je kunt ook nog een extra check doen door het bestand af te drukken op een stuk papier in de grootte van je sticker. Als de afbeelding en/of tekst er op papier al onscherp uitziet, zal je nooit een mooie sticker krijgen. Het beste kun je dan een ander bestand aanleveren. Al kun je ook kijken of het bestand voor een andere maat sticker wel geschikt is.

Soms vectorbestand noodzakelijk

Er zijn ook stickers waarvoor je altijd een vectorbestand nodig hebt. Dit geldt voor vrije vorm stickers, plakletters en stickers met dekwit. Echter, niet elk bestand kan omgezet worden in een vectorbestand. Zo zijn foto?€?s bijvoorbeeld lastig om te zetten. Is het niet mogelijk om een vectorbestand aan te leveren? Bestel dan een ander type sticker. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van een vrije vorm een sticker in een vaste vorm nemen. En in plaats van een sticker met dekwit kun je kiezen voor een sticker op wit vinyl. Heb je advies nodig? Neem contact met ons op.

©Foto: Rex
 
 
 
Blijf op de hoogte   (privacy statement)
Versturen
Betaalmogelijkheden Volg ons
Assortiment
Adresstickers
HACCP stickers
Herbruikbare stickers
Horeca stickers
Koopzegels
Kortingsstickers
Magneetsticker auto
Naamstickers drukken
Niet verwijderbare stickers
Productetiketten
Promotie stickers
 
Promotionele stickers
Prijsstickers
QR-code stickers
Raamfolie
Spaarzegels
Statische sticker
Stickerpapier
Streepjescode stickers
Transparante stickers
Veiligheidslabels
Veiligheidsstickers
Snel naar
Stickers bestellen
Stickers ontwerpen
Gepersonaliseerde stickers
Goedkoop stickers drukken
Goedkope stickers bestellen
Offerte aanvragen
Sticker.nl
Over ons
Klantenservice
Samplebox
FAQ
Blog
Login
Contact
Vacatures
SITEMAP | COLOFON | DISCLAIMER | ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACY POLICY | LINKS
STICKER.NL | BEDRIJVENPARK TWENTE 425 | 7602 KM  ALMELO | 0546-53 98 77 | INFO@STICKER.NL
(0)
Kwaliteitsgarantie
Gratis verzending
Altijd de beste prijs
Spoedlevering mogelijk
Deskundige bestandscontrole
homeassortimentstickers ontwerpenstickers bestellen
Om je een zo goed mogelijke beleving te bieden houden wij (volledig anoniem) bij hoe onze website wordt gebruikt. Deze informatie verzamelen we met behulp van cookies. De gegevens worden geanonimiseerd voordat ze worden opgeslagen.
Meer informatie    
   AKKOORD